ΕΡΓΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΣ- ΑΓΟΡΑ 2017

ΕΡΓΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΣ- ΑΓΟΡΑ 2017

 

Ένα όνειρο που ονειρευόμαστε μόνοι μας είναι απλώς ένα όνειρο.

Ένα όνειρο, όμως, που το ονειρευόμαστε μαζί με άλλους γίνεται πραγματικότητα…

 

Ολοκληρώθηκαν οι δράσεις του έργου “Προμηθείς” με τη τελική συνάντηση στις 19 Νοεμβρίου στο 1ο ΓΕΛ Ν. Μάκρης. Μία ιδιαίτερη, διαφορετική και μοναδική για τα δεδομένα της περιοχής μας συνάθροιση – ΑΓΟΡΑ – τόσων φορέων μαζί. Σύλλογοι, επαγγελματικά, πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία, μαθητές, γονείς, δάσκαλοι, ΜΜΕ, ακτιβιστές, ως νέοι Προμηθείς, που δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη του, δρουν.

Μια συλλογική προσπάθεια με στόχο την συνεργασία που θα επανασυνδέσει τον διαρραγέντα κοινωνικό ιστό, θα εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση και την υποστήριξη της νέας γενιάς πολιτών και θα συν-δημιουργήσει την αυριανή κοινωνία και οικονομία του τόπου μας.


Πρόκειται για την ολοκλήρωση ενός πρώτου κύκλου, που ξεπέρασε τις προσδοκίες και δημιούργησε ένα σημαντικό απόθεμα δικτύωσης και εμπειριών για να αναστρέψει κλίμα και να εναρμονίσει στόχους και δυναμικές.

Η συνάντηση επιβεβαίωσε το ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ χαρακτήρα της, αφού μετά την αρχική γνωριμία με τη μέθοδο «speed dating» (ταχύρρυθμες γνωριμίες) μεταξύ των συμμετεχόντων, έδωσε το βήμα με την μέθοδο του «World Cafe» ( πολυκεντρική συζήτηση ) ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΝΑΝ από αυτούς, να καταθέσουν τις ιδέες και απόψεις τους, ώστε να συν-διαμορφώσουν το μέλλον του τόπου μας.

 

Οι  συμμετέχοντες. από περισσότερους από 25 φορείς χαρτογράφησαν μαζί τους παράγοντες που χωρίζουν, αλλά και εκείνους που ενώνουν τις επιμέρους προσπάθειες, τις δυνάμεις των φορέων μας, τις ευκαιρίες για επαγγελματική και κοινωνική ανάπτυξη των νέων στην περιοχή μας, τις επιτυχίες του παρελθόντος από τις οποίες πρέπει να διδασκόμαστε, ιδέες για να συνεχίσουμε ΜΑΖΙ.

 

Η οργανωτική ομάδα και περισσότεροι από 50 εκπρόσωποι εμπιστεύτηκαν μαθητές Λυκείου και Γυμνασίου σε ρόλο συντονιστών τραπεζιών και reporter να παρουσιάζουν το σύνολο των ευρημάτων σε σύντομες αναφορές. Τόσο τα αναλυτικά αποτελέσματα, όσο και οι αναφορές των 8 τραπεζιών- ερωτημάτων θα δοθούν στη συνέχεια, στη δημοσιότητα για να αξιοποιηθούν από τους φορείς της κοινότητας μας σε κάτι εποικοδομητικό για το κοινό καλό…

 

Υπογραμμίζεται ότι η δράση ξεκίνησε από τη βάση της κοινότητας, ενεργοποιώντας και επιδιώκοντας μια συμμαχία συμφερόντων. Φιλοδοξεί να συνθέσει επιμέρους πρωτοβουλίες σε κοινή πλατφόρμα, αποκλειστικός ρυθμιστής της οποίας είναι η κοινότητα και οι ίδιοι οι ενεργούντες. Η συνάντηση ΑΓΟΡΑ 2017 απέδειξε ότι αυτό είναι εφικτό. Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν την ωφέλεια και εξέφρασαν επιθυμία για συνέχεια. Ξεκινάει λοιπόν η οργανωτική προσπάθεια για την ΑΓΟΡΑ 2018. Μείνετε συντονισμένοι!

 

 

Συνολικά σε όλες τις δράσεις του Project Prometheans συμμετείχαν περισσότερα από 150 άτομα από όλες τις ηλικιακές ομάδες σε διάστημα 3 μηνών. Εκτός από τους εταίρους του Project Prometheans, τις δράσεις υποστήριξαν το Γενικό Λύκειο Μάκρης, το ΚΑΠΗ Νέας Μάκρης, η Περιβαλλοντική Λέσχη του 1ου Γυμνασίου Ν.Μάκρης, ο Πολυχώρος “Απόδραση”, η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαραθώνα, το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου Βαρνάβα, καθώς και εθελοντές εκπαιδευτικοί, γονείς, επιχειρηματίες, το ΖΩ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ και άλλα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

 

Το Πρόγραμμα <Προμηθείς> υλοποιείται από το ΔΗ.ΘΕ.ΜΑ σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων του 1ου ΓΕΛ Ν. Μάκρης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μακρηνών Λιβισιανών Νέας Μάκρης,  και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ΕΟΕΣ Αμφικτυονία, μέσω του ευρωπαϊκού έργου LADDER.

 

Περισσότερα στο Facebook:  Project Prometheans,