Ωραιοζήλη Καραγιαννίδου: «Είναι ευλογία να συνεργάζεσαι με παιδιά»

ΜΕ ΑΓΑΠΗ…, ΓΚΟΛΦΩ
Σεπτέμβριος 13, 2016
Νίκος Γκεσούλης: «Τα Δημοτικά θέατρα είναι εστίες πολιτισμού και χαράς»
Αύγουστος 4, 2017

Ωραιοζήλη Καραγιαννίδου: «Είναι ευλογία να συνεργάζεσαι με παιδιά»

Με σπουδές στις σχολές θεάτρου Γ. Θεοδοσιάδη και Κ. Καζάκου «αγκάλιασε» την Εφηβική Σκηνή του ΔΗΘΕΜΑ, ενώ σημαντική είναι η συμμετοχή της σε θεατρικές παραστάσεις και δημοφιλή τηλεοπτικά σίριαλ.


Πότε ξεκίνησε η συνεργασία με το ΔΗΘΕΜΑ;

Τον Φεβρουάριο του 2016 ξεκίνησε πειραματικά, ενώ τον Νοέμβριο του 2016 ξεκίνησε η Εφηβική Σκηνή!

Πώς είναι να συνυπάρχετε με τα παιδιά στη θεατρική σκηνή;

Θα μπορούσα να γράψω βιβλίο με τίτλο την ερώτηση. Δε θα σας κουράσω, όμως, θα απαντήσω με τρεις λέξεις. Ευλογία! Ελευθερία! Χαρά!

Πόσο δύσκολο είναι να κατανοήσουν τα παιδιά το θέατρο;

Η υποκριτική είναι η τέχνη του να δημιουργείς γνήσιες καταστάσεις επί σκηνής! Αυτό προϋποθέτει ν’ ανακαλύπτεις τον εαυτό σου πλήρως, επί σκηνής και εκτός σκηνής! Απαιτείται ταύτιση της ζωής και της υποκριτικής. Είναι τρόπος ζωής, όχι μόνο τρόπος δουλειάς. Η υποκριτική είναι αλήθεια, προσωπική αλήθεια, ανεπανάληπτη και μοναδική! Δεν υπάρχει υποκριτική στην υποκριτική! Όλοι εμείς οι «μεγάλοι» έχουμε μάθει να κρύβουμε τα συναισθήματά μας και η λέξη πρέπει κυριαρχεί στη ζωή μας. Όσο μεγαλώνουμε, χάνουμε την Αλήθεια και κατ’ επέκταση την Ελευθερία μας, γιατί φοβόμαστε το τι θα υποθέσουν οι άλλοι για μας, γιατί δε θέλουμε να νομίζουν ότι είμαστε πιο κάτω απ’ αυτό που θέλουμε να νομίζουν ότι είμαστε! Τι εγωισμός; Τι σκλαβιά; Η εφηβεία είναι ανησυχία και αντίδραση στην ελευθερία που χάνεται. Τα παιδιά στην εφηβεία έχουν ανάγκη να εξερευνήσουν τον εαυτό τους και να επικοινωνήσουν, να εκφραστούν, να βρουν το προσωπικό τους χάσμα μεταξύ δέσμευσης και αυθορμητισμού, την προσωπική τους Αλήθεια και Ελευθερία μέσα στα πλαίσια των κοινωνικών δυνατοτήτων! Τα παιδιά είναι καθαρό, λευκό χαρτί και μπορείς να γράψεις πάνω του οτιδήποτε! Ευκολία, αλλά και τεράστια ευθύνη!

Πώς μπορούμε να τα κάνουμε να αγαπήσουν με την καρδιά τους το θέατρο;

Ο μεγάλος Ρώσος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Μαγιακόφσκι είπε πως «το θέατρο είναι ένας μεγεθυντικός φακός για να δεις μια κοινωνία». Το θέατρο, δηλαδή, δεν είναι μόνο μια καλλιτεχνική έκφραση. Είναι ο βηματισμός μιας κοινωνίας προς τα μπρος ή η στασιμότητα που φανερώνει την πολιτισμική φτώχια! Παιδεία χρειάζεται, λοιπόν, για να έχουμε αύριο μια κοινωνία με πολίτες που θα λειτουργούν με πνεύμα και ψυχή!

Ζητάτε -και αν ναι, με ποιόν τρόπο- τη βοήθεια των γονέων στη δουλειά σας;

Δε χρειάστηκε να ζητήσω τη βοήθειά τους. Μου την πρόσφεραν χωρίς να το ξέρουν, γιατί μεγαλώνουν τα παιδιά τους με αγάπη, αξίες και αρχές! Καταπληκτικό υλικό για να χτίσω! Άλλη μια ευλογία!

«Υπηρέτης Δυο Αφεντάδων». Πρόκειται για μία κλασική παράσταση. Ποιό είναι το κοινωνικό μήνυμα;

Μπορείς να ξεπεράσεις όλες τις δυσκολίες της ζωής, αρκεί να έχεις υπομονή, επιμονή, ευστροφία και αγάπη! Όποιος βάζει ευγενείς στόχους στη ζωή του βγαίνει πάντα νικητής και κερδισμένος!

Ποιά ήταν η στιγμή που έμεινε ανεξίτηλη στη μνήμη σας από τις πρόβες;

Όλο τον χειμώνα χτίζαμε, εκτός από την παράσταση, μια σχέση αγάπης σεβασμού και εμπιστοσύνης μεταξύ μας. Είμαστε πια μια όμορφη οικογένεια και η επιτυχία της παράστασης έφερε έκρηξη χαράς σε μια τεράστια αγκαλιά! Ανεκτίμητη επιτυχία η Αγάπη που νιώθουμε μεταξύ μας!

Με ποιόν τρόπο μπορεί να ενισχυθεί το Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα;

Η διοίκηση του ΔΗΘΕΜΑ κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό, κατά την άποψή μου. Η στήριξη της πολιτείας είναι το ζητούμενο!

Ποιά είναι τα επόμενα σχέδια για την ομάδα σας;

Θα μου επιτρέψετε να τα κρατήσω μυστικά! Η χαρά είναι μεγαλύτερη όταν δεν ξέρεις τι να περιμένεις! Δεσμεύομαι μόνο με μια υπόσχεση: Έκπληξη!