Δ. Θέατρο Μαραθώνα-Απολογισμός δράσεων 2015- 2016

Δ. Θέατρο Μαραθώνα-Απολογισμός δράσεων 2015- 2016

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

 1. ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ξεκίνησε τις δραστηριότητές του το 1989 με την προτροπή και καθοδήγηση του καταξιωμένου ηθοποιού και σκηνοθέτη ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΑΓΚΛΟΥ και ομάδα πολιτών, που μέσα στην πορεία των χρόνων, το υπηρέτησαν με ζήλο, αυταπάρνηση και μεράκι και το έκαναν γνωστό με την ονομασία των αρχικών του:  ΔΗ.ΘΕ.ΜΑ.

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΓΚΛΟΣ δημιούργησε τον πρώτο πυρήνα του ΔΗ.ΘΕ.ΜΑΡΑΘΩΝΑ, δίδαξε, σκηνοθέτησε και έβαλε το θεμέλιο λίθο για την σύσταση του ΔΗ.ΘΕ.ΜΑ ως νομικού προσώπου και μέχρι  σήμερα είναι συμπαραστάτης σε  κάθε θεατρική απόπειρα της ομάδας.

Το πρώτο έργο που ανέβασε η ομάδα ενηλίκων ήταν ‘Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ ’ του ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΜΠΑΝΕΛΗ  σε σκηνοθεσία ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΑΓΚΛΟΥ.

Προς τιμή του το θερινό θέατρο του Δημοτικού θεάτρου φέρει την επωνυμία ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΓΚΛΟΣ.

 

Στο ξεκίνημά του λειτούργησε μία σκηνή ενηλίκων και στη συνέχεια προστέθηκαν και παιδικές-εφηβικές σκηνές.

Από το 1989 μέχρι σήμερα έχουν παρουσιαστεί στο κοινό

18 παιδικές παραστάσεις και 26 παραστάσεις-παραγωγές για ενήλικες, ποικίλου ρεπερτορίου.

 

Από τα τέλη του 2003 ξεκίνησε  μια ανοδική πορεία για

το ΔΗ.ΘΕ.Μαραθώνα .

Ο Δήμος το αγκάλιασε και για πρώτη φορά πρόεδρος του ΔΗ.ΘΕ.ΜΑ έγινε ο ίδιος ο Δήμαρχος,  Ευάγγελος Μέξης. Αλλά και οι επόμενοι Πρόεδροι και τα μέλη του Δ.Σ του Ν.Π.Δ.Δ , οι Δήμαρχοι και  όλα τα δημοτικά συμβούλια του Δήμου Μαραθώνος το  στήριξαν οικονομικά και ηθικά  και συνεχίζουν να το στηρίζουν και να το θεωρούν  μία από τις λιγοστές σύγχρονες πολιτιστικές κοιτίδες του Δήμου.

Το 2003 ένας  νέος σκηνοθέτης ανέλαβε την ομάδα ο Νίκος Γκεσούλης  που συνέβαλε ουσιαστικά στην εξέλιξη του ΔΗ.ΘΕ.ΜΑ  μαζί με τα μέλη της ομάδας και με τους συνεργάτες του .

 

Τα τελευταία δέκα χρόνια το ΔΗ.ΘΕ.ΜΑ  έχει συμμετάσχει και συνεχίζει να συμμετέχει σε πανελλήνια  διαγωνιστικά φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου όπως:

ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΖΩΓΡΑΦΟΥ

ΚΟΡΙΝΘΟΥ

ΔΙΣΤΟΜΟΥ

ΟΡΕΣΤΙΑΔΟΣ

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

 • Έχει αποσπάσει πάρα  πολλά βραβεία  και είναι αναγνωρισμένο, κατά γενική ομολογία, ως μία από τις καλύτερες ερασιτεχνικές ομάδες στην Ελλάδα, εκπροσωπώντας επάξια το Δήμο μας .
 • Συμμετείχε στις εκδηλώσεις του δήμου ΜΑΡΑΘΩΝΑ για τον εορτασμό των 2500 χρόνων από την μάχη του ΜΑΡΑΘΩΝΑ με το έργο ‘ΗΡΑΚΛΕΙΔΑΙ’ του Ευριπίδη
 • Συμμετείχε στην τελετή Αφής της φλόγας του Κλασσικού Μαραθωνίου Δρόμου μέχρι και το 2014, αναλαμβάνοντας εξ’ ολοκλήρου το τελετουργικό της αφής της φλόγας, που γίνεται κάθε χρόνο στον ιερό χώρο του Τύμβου του Μαραθώνα.

 

Οι δημοτικές εκλογές του 2014 έδωσαν την ευκαιρία για μια νέα αρχή. Αδράξαμε αυτή την ευκαιρία, και με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης μας απέναντι στους πολίτες, μικρούς και μεγάλους, θελήσαμε να βάλουμε βάσεις για την καλύτερη διάρθρωση και οργάνωσή του.

Στόχος μας

 • Να δημιουργηθεί υποδομή για την εύρυθμη λειτουργία.
 • Να ποικίλλουν και να αναπτυχθούν οι δραστηριότητές του για μια δημιουργική έκφραση και γνήσια ψυχαγωγία και συμμετοχή των πολιτών, στους οποίους άλλωστε απευθύνεται, όχι μόνον ως θεατές, αλλά ως ενεργά πράττοντες.
 • Να διευρυνθεί η δημοτικότητά του. Καθήκον μας είναι να κάνουμε το Δημοτικό Θέατρο γνωστό σε όλη την περιοχή στην οποία ανήκει. Να διευρύνουμε το γεωγραφικό και ανθρώπινο «τοπίο», στο οποίο απευθυνόμαστε και για το οποίο καλούμαστε να πράξουμε έργο.
 • Να υπάρχει διαρκής παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας, αλλά και παρεμβάσεις που έχουν στόχο να καταδείξουν την αναγκαιότητα της τέχνης στη ζωή όλων μας για την πολιτιστική αφύπνιση και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης.
 • Να αποκτήσουμε χώρους, όπου θα αναπτύξουμε τις δραστηριότητές μας.

Τίποτα δεν είναι εύκολο, αλλά και τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Άλλωστε ξεκινήσαμε…

Με την πεποίθηση ότι ο Πολιτισμός είναι επένδυση και σε περιόδους κρίσης, ως αντίδοτο, αφού η κρίση είναι αυτή που πυροδοτεί την καλλιτεχνική ανησυχία και έμπνευση, που δεν εφησυχάζει σε χαλεπούς καιρούς…

 1. ΔΡΑΣΕΙΣ 2016
 • Τμήματα θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά ηλικίας α) προσχολικής, β) 5 έως 8 ετών και γ) 9 έως 13 ετών, σε Μαραθώνα, Τύμβο, Κάτω Σούλι, Γραμματικό και Νέα Μάκρη. Λειτούργησαν 12 τμήματα, με υπεύθυνους εκλεκτούς εμψυχωτές παιδαγωγούς, τρεις από το Δήμο μας, μία από το Γέρακα και ένας από την Αθήνα. Τα παιδιά άσκησαν την εκφραστική τους ικανότητα, την φαντασία τους, ανακάλυψαν τις ψυχοσωματικές τους δυνατότητες και τις έκαναν ικανότητες, απελευθερώθηκαν, αφήνοντας στην άκρη τις αναστολές & τις αδυναμίες τους και έμαθαν να δρουν συμμετοχικά, αποδέσμευσαν τα συναισθήματά τους και πέρασαν ώρες χαράς και δημιουργίας συχνά και με τη συμμετοχή των γονιών τους. Απασχολήθηκαν 250 παιδιά. Οι ομάδες των θεατρικών παιχνιδιών το Μάιο παρουσίασαν στους γονείς τα δρώμενα που ετοίμασαν.
 • Κεντρική Σκηνή ενηλίκων. Εδώ εντάχθηκε η Σκηνή του Μαραθώνα, εμπλουτίζοντας το έμψυχο δυναμικό της και με μέλη από τη Νέα Μάκρη. Υπό την καθοδήγηση του ηθοποιού-σκηνοθέτη Νίκου Γκεσούλη παρουσιάστηκε, μετά από επισταμένη δουλειά το καλοκαίρι μια παράσταση-πραγματεία πάνω στο Mπέρτολντ Μπρεχτ και το έργο του, με τίτλο “Εγώ, ο Μπέρτολτ Μπρεχτ” και με παραστάσεις σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες,  στο Φεστιβάλ της Νέας Μάκρης και στα περιφερειακά φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου, ανά την Ελλάδα, από όπου απέσπασε πολλά βραβεία.
 • Η Νεανική Σκηνή. Έδωσε την ευκαιρία σε νέους της περιοχής μας, από 18  έως 35 ετών, μέσα από μαθήματα θεάτρου και υποκριτικής σε διδασκαλία της ηθοποιού και σκηνοθέτιδας, Πελαγίας Αγγελίδου, να παρουσιάσουν στο καλοκαιρινό Φεστιβάλ του Δήμου μια παρωδία της Γκόλφως του Περεσιάδη, ένα εξαιρετικό μιούζικαλ υψηλής αισθητικής. Έδωσε παραστάσεις στην Νέα Μάκρη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μαραθώνος, στο Μαραθώνα και στο Καλέτζι με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση θεατών.
 • Συμμετοχή της Κεντρικής Σκηνής στα Φεστιβάλ: – Κηφισσιάς, Κορίνθου, Διστόμου, Ζωγράφου, Καρδίτσας, Ιεράπετρας με το έργο “Τρωάδες”, από όπου απέσπασε, εκτός των λοιπών διακρίσεων, 1ο και 2ο βραβείο Γυναικείου ρόλου, 1ο βραβείο μουσικής σύνθεσης, βραβείο καλύτερης παράστασης κλπ…
 • Πραγματοποιήσαμε «κυριακάτικες εξορμήσεις» σε αθηναϊκά θέατρα, με μεγάλη ανταπόκριση του κοινού, μικρών και μεγάλων:

α- Τα παιδιά, παρακολούθησαν τις παραστάσεις:

-το κλασικό έργο «Ο Μάγος του Οζ» στο θέατρο «Ελληνικός κόσμος».

– «Τα ψηλά βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου, στο  θέατρο «Ακροπόλ».

β- Οι ενήλικες παρακολούθησαν σημαντικές παραστάσεις:

– «Ο θεός της σφαγής» της Ιασμίνα Ρεζά, στο θέατρο «Αθηνών»

– «Για όνομα» στο θέατρο «Αλίκη», μια σύγχρονη απολαυστική κωμωδία των Mathieu Delaporte και Alexandre de la Patellière

 • «Ο κύκλος με την κιμωλία» του Μπρεχτ στο θέατρο «Παλλάς»
 • «Άννα Καρένινα», στο Εθνικό Θέατρο.
 • Αλλάξαμε το λογότυπο του Νομικού Προσώπου, ώστε να είναι πιο επιβλητικό.
 • Εκείνο για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι είναι η δράση μας «Κάθε Τρίτη και κάτι άλλο» από τις 2 Φεβρουαρίου έως και τις 10 Μαΐου Πρόκειται για μια σειρά ανοιχτών συζητήσεων στο ζεστό χώρο της βιβλιοθήκης του Λυκείου Νέας Μάκρης, γύρω από την τέχνη, την ιστορία, τη θρησκεία, την πολιτική, αλλά και την καθημερινότητα και τις διαπροσωπικές σχέσεις, με εξαιρετικό επιτελείο ομιλητών, η σύνθεση του οποίου μας τιμά ιδιαίτερα, μια και πρόκειται για τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στο είδος τους. Συγκινητική και η άμεση ανταπόκρισή τους, αφιλοκερδώς! Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε με βάση την πεποίθηση ότι ο Πολιτισμός είναι ένα από τα πιο ισχυρά συνεκτικά υλικά της κοινωνίας. Είναι παιδεία και εκπαίδευση. Γνώση, καλλιέργεια της σκέψης, της κρίσης, της ευαισθησίας. Είναι μαθητεία δημοκρατίας. Η απήχηση, η προσέλευση και η ζωντανή συμμετοχή του κόσμου, άκρως ενθαρρυντική και ουσιώδης, μας δικαίωσε. Στην παρέα μας συμμετείχαν περί τα 1500 άτομα. Επισυνάπτεται το πρόγραμμα αναλυτικα:
 1. Τρίτη 2 Φεβρουαρίου

Θέμα: Ξεκινώντας με ένα σακίδιο γεμάτο όνειρα

Ομιλήτρια: Ανθή Δοξιάδη (Ψυχολόγος & Συγγραφέας)

 1. Τρίτη 9 Φεβρουαρίου

Θέμα: Η σύγκρουση του Ιωάννη Καποδίστρια με τα παραδοσιακά κοινωνικά στρώματα. Ο ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων

Ομιλητής: Δρ. Ανδρέας Κούκος (Νομικός-Ιστορικός- Πρόεδρος Εταιρείας Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια).

 1. Τρίτη 16 Φεβρουαρίου

Θέμα: Φερνάντο Πεσόα: Ένα μπαούλο γεμάτο κόσμο

Ομιλήτρια: Μαρία Παπαδήμα (Πρόεδρος Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών)

 1. Τρίτη 23 Φεβρουαρίου

Θέμα: Μπέρτολτ Μπρεχτ: Ο μέγας ανεπιθύμητος

Ομιλητής: Κώστας Φαρμασώνης (Σκηνοθέτης)

 1. Τρίτη 01 Μαρτίου

Θέμα: Αριστοφάνης, ο Σύγχρονός μας

Ομιλητής: Γιάννης Κακλέας (Σκηνοθέτης)

 1. Τρίτη 08 Μαρτίου

Θέμα: Ευριπίδης και σύγχρονη τρομοκρατία

Ομιλήτρια: Δέσποινα Γκάτζιου (Σκηνοθέτης)

Θα ακολουθήσει η παράσταση «Μήδεια: Ο σπαραγμός της Ανατολής».

 1. Τρίτη 15 Μαρτίου

Θέμα: Κόλλια ή Μαραμπού ή Μαυρής ή Α. Ταπεινός ή Πέτρος Βαλχάλας: Αφιέρωμα στην Ζωή & το Έργο του Νίκου Καββαδία

Ομιλητής: Χρήστος Κανελλόπουλος (Κειμενογράφος, Μουσικός, Περφόρμερ)

 1. Τρίτη 22 Μαρτίου

Θέμα: Η Τέχνη ως μέσο «επανάστασης»

Ομιλητής: Μάνος Στεφανίδης(Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής & Κριτικός Τέχνης)

 1. Τρίτη 29 Μαρτίου

Θέμα: Το ανθρώπινο πρόβλημα στην Αρχαία Τραγωδία και το σύγχρονο θέατρο

Ομιλητής: Κώστας Γεωργουσόπουλος (Λογοτέχνης & Κριτικός Θεάτρου)

 1. Τρίτη 05 Απριλίου

Θέμα: Πάσχα: Η Γιορτή και το Γιατί

Ομιλητής: Χρήστος Γιανναράς (Καθηγητής Φιλοσοφίας & Συγγραφέας)

 1. Τρίτη 12 Απριλίου

Θέμα: Η ζωγραφική χτες & σήμερα

Ομιλήτρια: Τίτα Σταύρου  (Ζωγράφος)

 1. Τρίτη 19 Απριλίου

Θέμα: Η χαρά της τέχνης του κινηματογράφου

Ομιλητής: Τώνης Λυκουρέσης (Σκηνοθέτης & Σεναριογράφος)

 1. Τρίτη 10 Μαΐου

Θέμα: Πλουραλισμός, πολυπολιτισμικότητα

Ομιλήτρια: Σώτη Τριανταφύλλου (Ιστορικός & Συγγραφέας)

 

 • Στις 26 Φεβρουαρίου διοργανώσαμε Αποκριάτικο Πάρτυ.
 • Πολύ σημαντική κίνηση θεωρούμε και το “άνοιγμα” που κάναμε προς τις Πολιτιστικές Απόπειρες, τον πιο παλιό πολιτιστικό σύλλογο της περιοχής της Νέας Μάκρης. Αναγνωρίζοντας το πλούσιο έργο τους, σταθήκαμε αρωγοί και συνεργαστήκαμε δίνοντας την αιγίδα μας και τη στήριξή μας για την παραγωγή μιας εξαιρετικής παράστασης, αφιέρωμα στο Λόρκα, με τη σκηνοθέτιδα του ΔΗΘΕΜΑ, Πελαγία Αγγελίδου. Πρεμιέρα 19 Μαρτίου.
 • Στις 20 Μαρτίου με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου και των 195 χρόνων από την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης, διοργανώσαμε εκδήλωση με ομιλητή τον καθηγητή, νομικό και ιστορικό Ανδρέα Κούκο, πρόεδρο της εταιρίας μελέτης έργου Ιωάννη Καποδίστρια. Θέμα: «Τα εθνικά δάνεια στην κρισιμότερη φάση της Ελληνικής Επανάστασης (1824-25) και η Πράξη Υποτέλειας. Ο κ. Κούκος, εκτός της βασικής τοτ τοποθέτησης, ηγήθηκε μίας συζήτησης γύρω από ερωτήματα που έχουν επηρρεάσει την πορεία του Ελληνικού Κράτους και συνεχίζουν να το επηρρεάζουν ακόμα και σήμερα.  Τη διάλεξη πλαισίωσε το νεανικό χορωδιακό σύνολο και χοροί από το Λύκειο Ελληνίδων της Ραφήνας. Χορηγός επικοινωνίας ήταν ο OTE TV και ο ΣΚΑΪ (ραδιόφωνο).
 • Δημιουργήσαμε μια αλυσίδα αγάπης με τη θεατρική ομάδα της Κεντρικής Σκηνής βοηθώντας συνανθρώπους μας που είχαν ανάγκη και έχουν σταθεί αρωγοί της σε κάθε βήμα. Η επίσημη πρώτη της αλυσίδας αγάπης ήταν με την παράσταση «Τρωάδες» του Ευριπίδη σε μετάφραση Γιάννη Τσαρούχη και σκηνοθεσία Νίκου Γκεσούλη, το Σάββατο 16 Απρίλιου στο Evelyn’s Dance Studio (Λ.Μαραθώνος 77 – Νέα Μάκρη). Αντί συγκεκριμένου χρηματικού ποσού, υπήρχαν «κρίκοι», όπου ο καθένας έδινε το αντίτιμο που επιθυμούσε για να τον αποκτήσει. Ο κάθε κρίκος κρεμιόταν σε ειδική κατασκευή κατά την είσοδο του θεατή, ώστε να δημιουργηθεί και πραγματικά μία αλυσίδα αγάπης.  Με αυτόν το τρόπο βοηθήσαμε τον αείμνηστο Βασίλη Τσάγκλο, ευεργέτη και εμπνευστή της δημιουργίας του Δημοτικού Θεάτρου.
 • Εκτός της σημαντικής επιτυχίας μας του περασμένου έτους, οπότε καταφέραμε με την πολύτιμη αρωγή του Θ. Μαρτίνου την πλήρη, εκ βάθρων, ανακαίνιση του υπαίθριου θεάτρου στον αύλειο χώρο του Β. Τσάγκλου, (Παλαιό Δημαρχείο Μαραθώνα), και σε συνέχεια των ενεργειών για την ανακαίνιση όλων των χώρων που στεγάζονται εκεί, στο πλαίσιο πάντα, μιας μεγάλης δωρεάς εκ μέρους του ομίλου, πετύχαμε την ανακατασκευή των εξωτερικών χώρων υγιεινής, που ήταν σε αχρησία για δεκαετίες, καθώς και την ανακαίνιση και αποκατάσταση – εξωτερική και εσωτερική – του χώρου του βεστιαρίου, καθώς και της αίθουσας διδασκαλίας.
 • Καθαρίστηκαν, καταγράφηκαν και ταξινομήθηκαν τα θεατρικά κοστούμια, περιουσία του Δημοτικού Θεάτρου.
 • Στηρίξαμε την πρωτοβουλία των Νηπιαγωγών Νέας Μάκρης με στόχο την ίδρυση Παιδικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
 • Με αφορμή τα εξήντα χρόνια από το θάνατο του Μπρεχτ και εν όψει της παράστασης της Κεντρικής μας Σκηνής, διοργανώσαμε “Μια βραδιά συντροφιά με τον Μπέρτολτ Μπρεχτ”, στις 29 Ιουνίου στο θέατρο “Βασίλης Τσάγκλος” στο Μαραθώνα. Την εκδήλωση πλαισίωσαν: α) Ως βασικός ομιλητής, ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες, ο Βασίλης Παπαβασιλείου, που μας ανέπτυξε τη “Διαχρονική χρησιμότητα του Μπρεχτ” β) Η ηθοποιός, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου μας ταξίδεψε στην ποίηση του σπουδαίου συγγραφέα και γ) Ο σπουδαίος τραγουδιστής, Κώστας Θωμαΐδης, ερμήνευσε μελοποιημένα ποιήματα του Μπρεχτ σε μουσικές Μάνου Χατζηδάκη και Θάνου Μικρούτσικου.
 • Οργανώσαμε το γραφείου τύπου και δημοσίων σχέσεων . Παρατίθενται ενδεικτικά δημοσιεύματα, καθώς και ένα Publicity Report που επισυνάπτεται στο τέλος του aρχείου 01.26 _ zwanatolika.gr
  2016.01.26 _ newsbeast.gr
  2016.01.26 _ monopoli.gr
  2016.01.26 _ dimotisnews.gr
  2016.01.27 _ kirkinews.gr
  2016.01.27 _ yes-i-am.gr
  2016.01.27 _ rpn.gr
  2016.01.27 _ irafina.gr
  2016.01.27 _ makri-net.blogspot.gr 2016.01.28 _ marathonianea.gr
  2016.01.28 _ e-telalis.gr
  2016.02.02 _ dimotisnews.gr (Ανθή Δοξιάδη) 2016.02.02 _ iefimerida.gr

2016.02.04 _ dimotisnews.gr (Ανθή Δοξιάδη – άρθρο) 2016.02.05 _ rpn.gr (Α. Κούκος)
2016.02.05 _ dimotisnews.gr (Α. Κούκος)
2016.02.05 _ Δημότης (Ανθή Δοξιάδη – άρθρο) 2016.02.06 _ e-telalis.gr (Α. Κούκος)

2016.02.09 _ followme.gr
2016.02.16 _ e-telalis.gr (Μ. Παπαδήμα)
2016.02.18 _ dimotisnews.gr (Α. Κούκος + Μ. Παπαδήμα – άρθρο) 2016.02.21 _ astrosnews.gr (Κ. Φαρμασώνης)
2016.02.21 _ astrosparalio.gr (Κ. Φαρμασώνης)
2016.02.21 _ kynourianet.gr (Κ. Φαρμασώνης)
2016.02.22 _ dimotisnews.gr (Κ. Φαρμασώνης)
2016.02.22 _ e-telalis.gr (Κ. Φαρμασώνης)
2016.02.26 _ dimotisnews.gr (Γ. Κακλέας)
2016.02.26 _ rpn.gr (Γ. Κακλέας)
2016.02.26 _ Δημότης (Α. Κούκος + Μ. Παπαδήμα – άρθρο) 2016.02.26 _ Δημότης (Κ. Φαρμασώνης – άρθρο) κλπ…….

 • Love Radio 97,5
 • Από01 & κάθε Δευτέρα και Τρίτη γίνονται αναφορές στην πρωινή εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού 97,5 για το θέμα και τον καλεσμένο Κάθε Τρίτης
 • Με την υπ’ αριθμ. 364 22/12/2016 σε διόρθωση της 259 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου προβήκαμε σε Τροποποίηση της συστατικής πράξης του Νομικού μας Προσώπου, ως προς τους Στόχους, ως προς τη σύσταση του ΔΣ και ως προς τους πόρους. Αυτή έχει εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη και αναμένουμε τη δημοσίευση σε ΦΕΚ.

 

 • Στις 9 Οκτωβρίου 2016 σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τέχνης & Πολιτισμού πραγματοποιήσαμε ημερίδα για τα Ορυχεία. με αφόρμηση αυτά του Γραμματικού, με τίτλο: “ Στα ίχνη των Ορυχείων της Αττικής”. Η ημερίδα έλαβε χώρα στο κτίριο της Τοπικής Κοινότητας Γραμματικού. Η ημερίδα αυτή αποτελεί την αρχή μιας σειράς δράσεων του Δημοτικού Θεάτρου Μαραθώνα, το οποίο, έχοντας επίγνωση και του κοινωνικού του ρόλου, αποφάσισε, εκτός των άλλων, να κάνει παρεμβάσεις με ποικίλες δράσεις-εκδηλώσεις, που σχετίζονται αρχικά με την Τοπική Ιστορία, με στόχο να ενεργοποιηθεί το ντόπιο στοιχείο. Η επιλογή αυτή έχει να κάνει με τη σημασία που έχει ο όρος “τοπική ιστορία” αυτός καθ’ εαυτός, δεδομένου ότι είναι δεμένος με όλο το φάσμα της ανθρώπινης κοινωνικής ζωής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει να γνωρίσουμε από την τοπική ιστορία, όχι μόνο το μοναδικό, το εξαιρετικό και το μνημειακό, αλλά ταυτόχρονα και το καθημερινό. Το μόχθο και τις λύσεις που έδωσαν για να επιβιώσουν οι άνθρωποι του παρελθόντος, τα μονοπάτια που έχουν χαράξει οι ίδιοι οι άνθρωποι που έχουν ζήσει σε αυτόν τον τόπο. Έτσι αποκτά κανείς σαφή γνώση των διαχρονικών προβλημάτων και ειδικών χαρακτηριστικών της πληθυσμιακής ομάδας, στην οποία ανήκει. Και όλο αυτό μπορεί να συμβάλει στην αυτοβελτίωση της κοινωνίας και στην ανάπτυξη πνεύματος ανοχής προς τον άλλο.  Εκτός αυτού, πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο θα ζωντανέψουν και θα τονωθούν οι τοπικές κοινότητες του Δήμου μας.

Μέσα από εισηγήσεις ερευνητών, καθηγητών αλλά και ανθρώπων που έχουν ζήσει από πολύ κοντά τον αγώνα και την αγωνία μέσα στα ορυχεία, εκθέσεις φωτογραφίας, εργαλείων και αντικειμένων καθημερινής χρήσης από την ζωή των μεταλλωρύχων και λιγνιτωρύχων από όλες τις περιοχές της Αττικής που λειτούργησαν μεταλλεία, λιγνιτωρυχεία και λατομεία, μουσικό θεματικό αφιέρωμα, προσεγγίζουμε την ιστορία του τόπου, μέσω αγνώστων για το πλατύ κοινό πτυχών της, με ιδιαίτερη, ωστόσο, σημασία τόσο για το παρελθόν, όσο για το παρόν, αλλά και το μέλλον.

 

Επισυνάπτεται το Πρόγραμμα:

 

Προσέλευση 11.00-11.15

11.15-11.45: Χαιρετισμοί

 • Πέτρου Φιλίππου, Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής
 • Δ. Λαμπαρού, Αντιδήμαρχος Παιδείας & Πολιτισμού
 • Χ.Α. Ευαγγελίου – Ρίζου, Πρόεδρος Δημοτικού Θεάτρου Μαραθώνα
 • Βάσω Κιούση, Διευθύντρια Ελληνικού Κέντρου Τέχνης & Πολιτισμού

 

Την ημερίδα συντονίζει η κα Χ.Α. Ευαγγελίου – Ρίζου, Πρόεδρος Δημοτικού Θεάτρου Μαραθώνα

 

11.45 -.13.00: Εισηγήσεις

 • Δημήτρης Μακρής, Συγγραφέας, Ερευνητής Τοπικής Ιστ6ορίας Ραφήνας Πικερμίου

«Τα Ορυχεία Αττικής».

 • Δημήτρης Λουκάς, Πρόεδρος Ορυκτολογικού Μουσείου Καμάριζας, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Λαυρεωτικής

«Τα Μεταλλεία της Αρχαίας Αττικής Μαρώνειας»

 • Κώστας Χαλέμος, Δημοσιογράφος

«Οι 20χρονοι αγώνες των ανθρακωρύχων της Καλογρέζας για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και δουλειάς»

 • Ζωή Γκοσμά-Καζαζάκη, D.E.A Ιστορίας-Λαογραφίας-Paris I Σορβόνης

«Τα Μεταλλεία Σιδήρου Γραμματικού»

 • Μουσικό πρόγραμμα από την μουσικό Νέλλη Ντόγκα στο πιάνο και το τραγούδι με την συμμετοχή των Κωνσταντίνα Μαθιουδάκη & Ξένια Βασιλάκη στο τραγούδι καθώς και από την Χορωδία «Φειδιππίδης» του Εξωραϊστικού Συλλόγου «Νέος Φειδιππίδης»

Παράλληλες  Παρουσιάσεις

 • Μικρή Έκθεση ορυκτών από το Ορυκτολογικό Μουσείο Καμάριζας
 • «Τα Μεταλλεία Λαυρίου Σήμερα» (Video)Κων/νος Καπέλλας, συλλέκτης 
 • «Τα Λιγνιτωρυχεία Διασταύρωσης Ραφήνας» (video) Δημ. Μακρής
 • Έκθεση φωτογραφίας Μεταλλείων Λαυρίου αρχείο Ν. Τσώνου και πολιτών Λαυρίου
 • Έκθεση Φωτογραφίας Λιγνιτωρυχείων Διασταύρωσης Ραφήνας αρχείο Δημ. Μακρή
 • Έκθεση εργαλείων –αντικειμένων καθημερινής χρήσης Λιγνιτωρυχείων Διασταύρωσης Ραφήνας αρχείο Δημ. Μακρή
 • Έκθεση φωτογραφίας και προβολή video Μεταλλείων Γραμματικού αρχείο Βασίλη Βασάλου
 • Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις με παραμυθοαφηγήσεις και δώρα για όλα τα παιδιά που μετέχουν των θεατρικών παιχνιδιών, σε Νέα Μάκρη, Μαραθώνα, Γραμματικό.

Έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα. Κάθε βήμα μας φέρνει κοντά σε έναν ακόμη στόχο. Ο μεγαλύτερος, ίσως, είναι να αγαπήσει ολοένα και περισσότερος κόσμος το Δημοτικό μας Θέατρο, ώστε οι πολίτες να βρουν διέξοδο στον ελεύθερο χρόνο τους και οι δημιουργικές δυνάμεις και ικανότητες του κόσμου να βρίσκουν τρόπους έκφρασης. Είμαστε εδώ για να καταγράφουμε, να ενισχύουμε, να προωθούμε, να διαδίδουμε, να στηρίζουμε, και κυρίως, να προστατεύουμε την παραγωγή των πολιτιστικών αγαθών των μελών της κοινωνίας μας. Πεποίθησή μας, ότι έτσι δημιουργείται μία αέναη ροή πολιτιστικής ιστορίας, ένα συνεχές ιστορικό αποτύπωμα, που θα κληρονομήσουν ως παρακαταθήκη οι νεότεροι.

Ευελπιστούμε να σας βρούμε αρωγούς στην προσπάθειά μας.

Η πρόεδρος

 

Χ. Α. Ευαγγελίου-Ρίζου

 

Αθήνα, 14-6-2017

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

 1. ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ξεκίνησε τις δραστηριότητές του το 1989 με την προτροπή και καθοδήγηση του καταξιωμένου ηθοποιού και σκηνοθέτη ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΑΓΚΛΟΥ και ομάδα πολιτών, που μέσα στην πορεία των χρόνων, το υπηρέτησαν με ζήλο, αυταπάρνηση και μεράκι και το έκαναν γνωστό με την ονομασία των αρχικών του:  ΔΗ.ΘΕ.ΜΑ.

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΓΚΛΟΣ δημιούργησε τον πρώτο πυρήνα του ΔΗ.ΘΕ.ΜΑΡΑΘΩΝΑ, δίδαξε, σκηνοθέτησε και έβαλε το θεμέλιο λίθο για την σύσταση του ΔΗ.ΘΕ.ΜΑ ως νομικού προσώπου και μέχρι  σήμερα είναι συμπαραστάτης σε  κάθε θεατρική απόπειρα της ομάδας.

Το πρώτο έργο που ανέβασε η ομάδα ενηλίκων ήταν ‘Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ ’ του ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΜΠΑΝΕΛΗ  σε σκηνοθεσία ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΑΓΚΛΟΥ.

Προς τιμή του το θερινό θέατρο του Δημοτικού θεάτρου φέρει την επωνυμία ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΓΚΛΟΣ.

 

Στο ξεκίνημά του λειτούργησε μία σκηνή ενηλίκων και στη συνέχεια προστέθηκαν και παιδικές-εφηβικές σκηνές.

Από το 1989 μέχρι σήμερα έχουν παρουσιαστεί στο κοινό

18 παιδικές παραστάσεις και 26 παραστάσεις-παραγωγές για ενήλικες, ποικίλου ρεπερτορίου.

 

Από τα τέλη του 2003 ξεκίνησε  μια ανοδική πορεία για

το ΔΗ.ΘΕ.Μαραθώνα .

Ο Δήμος το αγκάλιασε και για πρώτη φορά πρόεδρος του ΔΗ.ΘΕ.ΜΑ έγινε ο ίδιος ο Δήμαρχος,  Ευάγγελος Μέξης. Αλλά και οι επόμενοι Πρόεδροι και τα μέλη του Δ.Σ του Ν.Π.Δ.Δ , οι Δήμαρχοι και  όλα τα δημοτικά συμβούλια του Δήμου Μαραθώνος το  στήριξαν οικονομικά και ηθικά  και συνεχίζουν να το στηρίζουν και να το θεωρούν  μία από τις λιγοστές σύγχρονες πολιτιστικές κοιτίδες του Δήμου.

Το 2003 ένας  νέος σκηνοθέτης ανέλαβε την ομάδα ο Νίκος Γκεσούλης  που συνέβαλε ουσιαστικά στην εξέλιξη του ΔΗ.ΘΕ.ΜΑ  μαζί με τα μέλη της ομάδας και με τους συνεργάτες του .

 

Τα τελευταία δέκα χρόνια το ΔΗ.ΘΕ.ΜΑ  έχει συμμετάσχει και συνεχίζει να συμμετέχει σε πανελλήνια  διαγωνιστικά φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου όπως:

ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΖΩΓΡΑΦΟΥ

ΚΟΡΙΝΘΟΥ

ΔΙΣΤΟΜΟΥ

ΟΡΕΣΤΙΑΔΟΣ

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

 • Έχει αποσπάσει πάρα  πολλά βραβεία  και είναι αναγνωρισμένο, κατά γενική ομολογία, ως μία από τις καλύτερες ερασιτεχνικές ομάδες στην Ελλάδα, εκπροσωπώντας επάξια το Δήμο μας .
 • Συμμετείχε στις εκδηλώσεις του δήμου ΜΑΡΑΘΩΝΑ για τον εορτασμό των 2500 χρόνων από την μάχη του ΜΑΡΑΘΩΝΑ με το έργο ‘ΗΡΑΚΛΕΙΔΑΙ’ του Ευριπίδη
 • Συμμετείχε στην τελετή Αφής της φλόγας του Κλασσικού Μαραθωνίου Δρόμου μέχρι και το 2014, αναλαμβάνοντας εξ’ ολοκλήρου το τελετουργικό της αφής της φλόγας, που γίνεται κάθε χρόνο στον ιερό χώρο του Τύμβου του Μαραθώνα.

 

Οι δημοτικές εκλογές του 2014 έδωσαν την ευκαιρία για μια νέα αρχή. Αδράξαμε αυτή την ευκαιρία, και με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης μας απέναντι στους πολίτες, μικρούς και μεγάλους, θελήσαμε να βάλουμε βάσεις για την καλύτερη διάρθρωση και οργάνωσή του.

Στόχος μας

 • Να δημιουργηθεί υποδομή για την εύρυθμη λειτουργία.
 • Να ποικίλλουν και να αναπτυχθούν οι δραστηριότητές του για μια δημιουργική έκφραση και γνήσια ψυχαγωγία και συμμετοχή των πολιτών, στους οποίους άλλωστε απευθύνεται, όχι μόνον ως θεατές, αλλά ως ενεργά πράττοντες.
 • Να διευρυνθεί η δημοτικότητά του. Καθήκον μας είναι να κάνουμε το Δημοτικό Θέατρο γνωστό σε όλη την περιοχή στην οποία ανήκει. Να διευρύνουμε το γεωγραφικό και ανθρώπινο «τοπίο», στο οποίο απευθυνόμαστε και για το οποίο καλούμαστε να πράξουμε έργο.
 • Να υπάρχει διαρκής παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας, αλλά και παρεμβάσεις που έχουν στόχο να καταδείξουν την αναγκαιότητα της τέχνης στη ζωή όλων μας για την πολιτιστική αφύπνιση και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης.
 • Να αποκτήσουμε χώρους, όπου θα αναπτύξουμε τις δραστηριότητές μας.

Τίποτα δεν είναι εύκολο, αλλά και τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Άλλωστε ξεκινήσαμε…

Με την πεποίθηση ότι ο Πολιτισμός είναι επένδυση και σε περιόδους κρίσης, ως αντίδοτο, αφού η κρίση είναι αυτή που πυροδοτεί την καλλιτεχνική ανησυχία και έμπνευση, που δεν εφησυχάζει σε χαλεπούς καιρούς…

 1. ΔΡΑΣΕΙΣ 2016
 • Τμήματα θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά ηλικίας α) προσχολικής, β) 5 έως 8 ετών και γ) 9 έως 13 ετών, σε Μαραθώνα, Τύμβο, Κάτω Σούλι, Γραμματικό και Νέα Μάκρη. Λειτούργησαν 12 τμήματα, με υπεύθυνους εκλεκτούς εμψυχωτές παιδαγωγούς, τρεις από το Δήμο μας, μία από το Γέρακα και ένας από την Αθήνα. Τα παιδιά άσκησαν την εκφραστική τους ικανότητα, την φαντασία τους, ανακάλυψαν τις ψυχοσωματικές τους δυνατότητες και τις έκαναν ικανότητες, απελευθερώθηκαν, αφήνοντας στην άκρη τις αναστολές & τις αδυναμίες τους και έμαθαν να δρουν συμμετοχικά, αποδέσμευσαν τα συναισθήματά τους και πέρασαν ώρες χαράς και δημιουργίας συχνά και με τη συμμετοχή των γονιών τους. Απασχολήθηκαν 250 παιδιά. Οι ομάδες των θεατρικών παιχνιδιών το Μάιο παρουσίασαν στους γονείς τα δρώμενα που ετοίμασαν.
 • Κεντρική Σκηνή ενηλίκων. Εδώ εντάχθηκε η Σκηνή του Μαραθώνα, εμπλουτίζοντας το έμψυχο δυναμικό της και με μέλη από τη Νέα Μάκρη. Υπό την καθοδήγηση του ηθοποιού-σκηνοθέτη Νίκου Γκεσούλη παρουσιάστηκε, μετά από επισταμένη δουλειά το καλοκαίρι μια παράσταση-πραγματεία πάνω στο Mπέρτολντ Μπρεχτ και το έργο του, με τίτλο “Εγώ, ο Μπέρτολτ Μπρεχτ” και με παραστάσεις σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες,  στο Φεστιβάλ της Νέας Μάκρης και στα περιφερειακά φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου, ανά την Ελλάδα, από όπου απέσπασε πολλά βραβεία.
 • Η Νεανική Σκηνή. Έδωσε την ευκαιρία σε νέους της περιοχής μας, από 18  έως 35 ετών, μέσα από μαθήματα θεάτρου και υποκριτικής σε διδασκαλία της ηθοποιού και σκηνοθέτιδας, Πελαγίας Αγγελίδου, να παρουσιάσουν στο καλοκαιρινό Φεστιβάλ του Δήμου μια παρωδία της Γκόλφως του Περεσιάδη, ένα εξαιρετικό μιούζικαλ υψηλής αισθητικής. Έδωσε παραστάσεις στην Νέα Μάκρη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μαραθώνος, στο Μαραθώνα και στο Καλέτζι με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση θεατών.
 • Συμμετοχή της Κεντρικής Σκηνής στα Φεστιβάλ: – Κηφισσιάς, Κορίνθου, Διστόμου, Ζωγράφου, Καρδίτσας, Ιεράπετρας με το έργο “Τρωάδες”, από όπου απέσπασε, εκτός των λοιπών διακρίσεων, 1ο και 2ο βραβείο Γυναικείου ρόλου, 1ο βραβείο μουσικής σύνθεσης, βραβείο καλύτερης παράστασης κλπ…
 • Πραγματοποιήσαμε «κυριακάτικες εξορμήσεις» σε αθηναϊκά θέατρα, με μεγάλη ανταπόκριση του κοινού, μικρών και μεγάλων:

α- Τα παιδιά, παρακολούθησαν τις παραστάσεις:

-το κλασικό έργο «Ο Μάγος του Οζ» στο θέατρο «Ελληνικός κόσμος».

– «Τα ψηλά βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου, στο  θέατρο «Ακροπόλ».

β- Οι ενήλικες παρακολούθησαν σημαντικές παραστάσεις:

– «Ο θεός της σφαγής» της Ιασμίνα Ρεζά, στο θέατρο «Αθηνών»

– «Για όνομα» στο θέατρο «Αλίκη», μια σύγχρονη απολαυστική κωμωδία των Mathieu Delaporte και Alexandre de la Patellière

 • «Ο κύκλος με την κιμωλία» του Μπρεχτ στο θέατρο «Παλλάς»
 • «Άννα Καρένινα», στο Εθνικό Θέατρο.
 • Αλλάξαμε το λογότυπο του Νομικού Προσώπου, ώστε να είναι πιο επιβλητικό.
 • Εκείνο για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι είναι η δράση μας «Κάθε Τρίτη και κάτι άλλο» από τις 2 Φεβρουαρίου έως και τις 10 Μαΐου Πρόκειται για μια σειρά ανοιχτών συζητήσεων στο ζεστό χώρο της βιβλιοθήκης του Λυκείου Νέας Μάκρης, γύρω από την τέχνη, την ιστορία, τη θρησκεία, την πολιτική, αλλά και την καθημερινότητα και τις διαπροσωπικές σχέσεις, με εξαιρετικό επιτελείο ομιλητών, η σύνθεση του οποίου μας τιμά ιδιαίτερα, μια και πρόκειται για τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στο είδος τους. Συγκινητική και η άμεση ανταπόκρισή τους, αφιλοκερδώς! Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε με βάση την πεποίθηση ότι ο Πολιτισμός είναι ένα από τα πιο ισχυρά συνεκτικά υλικά της κοινωνίας. Είναι παιδεία και εκπαίδευση. Γνώση, καλλιέργεια της σκέψης, της κρίσης, της ευαισθησίας. Είναι μαθητεία δημοκρατίας. Η απήχηση, η προσέλευση και η ζωντανή συμμετοχή του κόσμου, άκρως ενθαρρυντική και ουσιώδης, μας δικαίωσε. Στην παρέα μας συμμετείχαν περί τα 1500 άτομα. Επισυνάπτεται το πρόγραμμα αναλυτικα:
 1. Τρίτη 2 Φεβρουαρίου

Θέμα: Ξεκινώντας με ένα σακίδιο γεμάτο όνειρα

Ομιλήτρια: Ανθή Δοξιάδη (Ψυχολόγος & Συγγραφέας)

 1. Τρίτη 9 Φεβρουαρίου

Θέμα: Η σύγκρουση του Ιωάννη Καποδίστρια με τα παραδοσιακά κοινωνικά στρώματα. Ο ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων

Ομιλητής: Δρ. Ανδρέας Κούκος (Νομικός-Ιστορικός- Πρόεδρος Εταιρείας Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια).

 1. Τρίτη 16 Φεβρουαρίου

Θέμα: Φερνάντο Πεσόα: Ένα μπαούλο γεμάτο κόσμο

Ομιλήτρια: Μαρία Παπαδήμα (Πρόεδρος Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών)

 1. Τρίτη 23 Φεβρουαρίου

Θέμα: Μπέρτολτ Μπρεχτ: Ο μέγας ανεπιθύμητος

Ομιλητής: Κώστας Φαρμασώνης (Σκηνοθέτης)

 1. Τρίτη 01 Μαρτίου

Θέμα: Αριστοφάνης, ο Σύγχρονός μας

Ομιλητής: Γιάννης Κακλέας (Σκηνοθέτης)

 1. Τρίτη 08 Μαρτίου

Θέμα: Ευριπίδης και σύγχρονη τρομοκρατία

Ομιλήτρια: Δέσποινα Γκάτζιου (Σκηνοθέτης)

Θα ακολουθήσει η παράσταση «Μήδεια: Ο σπαραγμός της Ανατολής».

 1. Τρίτη 15 Μαρτίου

Θέμα: Κόλλια ή Μαραμπού ή Μαυρής ή Α. Ταπεινός ή Πέτρος Βαλχάλας: Αφιέρωμα στην Ζωή & το Έργο του Νίκου Καββαδία

Ομιλητής: Χρήστος Κανελλόπουλος (Κειμενογράφος, Μουσικός, Περφόρμερ)

 1. Τρίτη 22 Μαρτίου

Θέμα: Η Τέχνη ως μέσο «επανάστασης»

Ομιλητής: Μάνος Στεφανίδης(Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής & Κριτικός Τέχνης)

 1. Τρίτη 29 Μαρτίου

Θέμα: Το ανθρώπινο πρόβλημα στην Αρχαία Τραγωδία και το σύγχρονο θέατρο

Ομιλητής: Κώστας Γεωργουσόπουλος (Λογοτέχνης & Κριτικός Θεάτρου)

 1. Τρίτη 05 Απριλίου

Θέμα: Πάσχα: Η Γιορτή και το Γιατί

Ομιλητής: Χρήστος Γιανναράς (Καθηγητής Φιλοσοφίας & Συγγραφέας)

 1. Τρίτη 12 Απριλίου

Θέμα: Η ζωγραφική χτες & σήμερα

Ομιλήτρια: Τίτα Σταύρου  (Ζωγράφος)

 1. Τρίτη 19 Απριλίου

Θέμα: Η χαρά της τέχνης του κινηματογράφου

Ομιλητής: Τώνης Λυκουρέσης (Σκηνοθέτης & Σεναριογράφος)

 1. Τρίτη 10 Μαΐου

Θέμα: Πλουραλισμός, πολυπολιτισμικότητα

Ομιλήτρια: Σώτη Τριανταφύλλου (Ιστορικός & Συγγραφέας)

 

 • Στις 26 Φεβρουαρίου διοργανώσαμε Αποκριάτικο Πάρτυ.
 • Πολύ σημαντική κίνηση θεωρούμε και το “άνοιγμα” που κάναμε προς τις Πολιτιστικές Απόπειρες, τον πιο παλιό πολιτιστικό σύλλογο της περιοχής της Νέας Μάκρης. Αναγνωρίζοντας το πλούσιο έργο τους, σταθήκαμε αρωγοί και συνεργαστήκαμε δίνοντας την αιγίδα μας και τη στήριξή μας για την παραγωγή μιας εξαιρετικής παράστασης, αφιέρωμα στο Λόρκα, με τη σκηνοθέτιδα του ΔΗΘΕΜΑ, Πελαγία Αγγελίδου. Πρεμιέρα 19 Μαρτίου.
 • Στις 20 Μαρτίου με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου και των 195 χρόνων από την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης, διοργανώσαμε εκδήλωση με ομιλητή τον καθηγητή, νομικό και ιστορικό Ανδρέα Κούκο, πρόεδρο της εταιρίας μελέτης έργου Ιωάννη Καποδίστρια. Θέμα: «Τα εθνικά δάνεια στην κρισιμότερη φάση της Ελληνικής Επανάστασης (1824-25) και η Πράξη Υποτέλειας. Ο κ. Κούκος, εκτός της βασικής τοτ τοποθέτησης, ηγήθηκε μίας συζήτησης γύρω από ερωτήματα που έχουν επηρρεάσει την πορεία του Ελληνικού Κράτους και συνεχίζουν να το επηρρεάζουν ακόμα και σήμερα.  Τη διάλεξη πλαισίωσε το νεανικό χορωδιακό σύνολο και χοροί από το Λύκειο Ελληνίδων της Ραφήνας. Χορηγός επικοινωνίας ήταν ο OTE TV και ο ΣΚΑΪ (ραδιόφωνο).
 • Δημιουργήσαμε μια αλυσίδα αγάπης με τη θεατρική ομάδα της Κεντρικής Σκηνής βοηθώντας συνανθρώπους μας που είχαν ανάγκη και έχουν σταθεί αρωγοί της σε κάθε βήμα. Η επίσημη πρώτη της αλυσίδας αγάπης ήταν με την παράσταση «Τρωάδες» του Ευριπίδη σε μετάφραση Γιάννη Τσαρούχη και σκηνοθεσία Νίκου Γκεσούλη, το Σάββατο 16 Απρίλιου στο Evelyn’s Dance Studio (Λ.Μαραθώνος 77 – Νέα Μάκρη). Αντί συγκεκριμένου χρηματικού ποσού, υπήρχαν «κρίκοι», όπου ο καθένας έδινε το αντίτιμο που επιθυμούσε για να τον αποκτήσει. Ο κάθε κρίκος κρεμιόταν σε ειδική κατασκευή κατά την είσοδο του θεατή, ώστε να δημιουργηθεί και πραγματικά μία αλυσίδα αγάπης.  Με αυτόν το τρόπο βοηθήσαμε τον αείμνηστο Βασίλη Τσάγκλο, ευεργέτη και εμπνευστή της δημιουργίας του Δημοτικού Θεάτρου.
 • Εκτός της σημαντικής επιτυχίας μας του περασμένου έτους, οπότε καταφέραμε με την πολύτιμη αρωγή του Θ. Μαρτίνου την πλήρη, εκ βάθρων, ανακαίνιση του υπαίθριου θεάτρου στον αύλειο χώρο του Β. Τσάγκλου, (Παλαιό Δημαρχείο Μαραθώνα), και σε συνέχεια των ενεργειών για την ανακαίνιση όλων των χώρων που στεγάζονται εκεί, στο πλαίσιο πάντα, μιας μεγάλης δωρεάς εκ μέρους του ομίλου, πετύχαμε την ανακατασκευή των εξωτερικών χώρων υγιεινής, που ήταν σε αχρησία για δεκαετίες, καθώς και την ανακαίνιση και αποκατάσταση – εξωτερική και εσωτερική – του χώρου του βεστιαρίου, καθώς και της αίθουσας διδασκαλίας.
 • Καθαρίστηκαν, καταγράφηκαν και ταξινομήθηκαν τα θεατρικά κοστούμια, περιουσία του Δημοτικού Θεάτρου.
 • Στηρίξαμε την πρωτοβουλία των Νηπιαγωγών Νέας Μάκρης με στόχο την ίδρυση Παιδικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
 • Με αφορμή τα εξήντα χρόνια από το θάνατο του Μπρεχτ και εν όψει της παράστασης της Κεντρικής μας Σκηνής, διοργανώσαμε “Μια βραδιά συντροφιά με τον Μπέρτολτ Μπρεχτ”, στις 29 Ιουνίου στο θέατρο “Βασίλης Τσάγκλος” στο Μαραθώνα. Την εκδήλωση πλαισίωσαν: α) Ως βασικός ομιλητής, ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες, ο Βασίλης Παπαβασιλείου, που μας ανέπτυξε τη “Διαχρονική χρησιμότητα του Μπρεχτ” β) Η ηθοποιός, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου μας ταξίδεψε στην ποίηση του σπουδαίου συγγραφέα και γ) Ο σπουδαίος τραγουδιστής, Κώστας Θωμαΐδης, ερμήνευσε μελοποιημένα ποιήματα του Μπρεχτ σε μουσικές Μάνου Χατζηδάκη και Θάνου Μικρούτσικου.
 • Οργανώσαμε το γραφείου τύπου και δημοσίων σχέσεων . Παρατίθενται ενδεικτικά δημοσιεύματα, καθώς και ένα Publicity Report που επισυνάπτεται στο τέλος του aρχείου 01.26 _ zwanatolika.gr
  2016.01.26 _ newsbeast.gr
  2016.01.26 _ monopoli.gr
  2016.01.26 _ dimotisnews.gr
  2016.01.27 _ kirkinews.gr
  2016.01.27 _ yes-i-am.gr
  2016.01.27 _ rpn.gr
  2016.01.27 _ irafina.gr
  2016.01.27 _ makri-net.blogspot.gr 2016.01.28 _ marathonianea.gr
  2016.01.28 _ e-telalis.gr
  2016.02.02 _ dimotisnews.gr (Ανθή Δοξιάδη) 2016.02.02 _ iefimerida.gr

2016.02.04 _ dimotisnews.gr (Ανθή Δοξιάδη – άρθρο) 2016.02.05 _ rpn.gr (Α. Κούκος)
2016.02.05 _ dimotisnews.gr (Α. Κούκος)
2016.02.05 _ Δημότης (Ανθή Δοξιάδη – άρθρο) 2016.02.06 _ e-telalis.gr (Α. Κούκος)

2016.02.09 _ followme.gr
2016.02.16 _ e-telalis.gr (Μ. Παπαδήμα)
2016.02.18 _ dimotisnews.gr (Α. Κούκος + Μ. Παπαδήμα – άρθρο) 2016.02.21 _ astrosnews.gr (Κ. Φαρμασώνης)
2016.02.21 _ astrosparalio.gr (Κ. Φαρμασώνης)
2016.02.21 _ kynourianet.gr (Κ. Φαρμασώνης)
2016.02.22 _ dimotisnews.gr (Κ. Φαρμασώνης)
2016.02.22 _ e-telalis.gr (Κ. Φαρμασώνης)
2016.02.26 _ dimotisnews.gr (Γ. Κακλέας)
2016.02.26 _ rpn.gr (Γ. Κακλέας)
2016.02.26 _ Δημότης (Α. Κούκος + Μ. Παπαδήμα – άρθρο) 2016.02.26 _ Δημότης (Κ. Φαρμασώνης – άρθρο) κλπ…….

 • Love Radio 97,5
 • Από01 & κάθε Δευτέρα και Τρίτη γίνονται αναφορές στην πρωινή εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού 97,5 για το θέμα και τον καλεσμένο Κάθε Τρίτης
 • Με την υπ’ αριθμ. 364 22/12/2016 σε διόρθωση της 259 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου προβήκαμε σε Τροποποίηση της συστατικής πράξης του Νομικού μας Προσώπου, ως προς τους Στόχους, ως προς τη σύσταση του ΔΣ και ως προς τους πόρους. Αυτή έχει εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη και αναμένουμε τη δημοσίευση σε ΦΕΚ.

 

 • Στις 9 Οκτωβρίου 2016 σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τέχνης & Πολιτισμού πραγματοποιήσαμε ημερίδα για τα Ορυχεία. με αφόρμηση αυτά του Γραμματικού, με τίτλο: “ Στα ίχνη των Ορυχείων της Αττικής”. Η ημερίδα έλαβε χώρα στο κτίριο της Τοπικής Κοινότητας Γραμματικού. Η ημερίδα αυτή αποτελεί την αρχή μιας σειράς δράσεων του Δημοτικού Θεάτρου Μαραθώνα, το οποίο, έχοντας επίγνωση και του κοινωνικού του ρόλου, αποφάσισε, εκτός των άλλων, να κάνει παρεμβάσεις με ποικίλες δράσεις-εκδηλώσεις, που σχετίζονται αρχικά με την Τοπική Ιστορία, με στόχο να ενεργοποιηθεί το ντόπιο στοιχείο. Η επιλογή αυτή έχει να κάνει με τη σημασία που έχει ο όρος “τοπική ιστορία” αυτός καθ’ εαυτός, δεδομένου ότι είναι δεμένος με όλο το φάσμα της ανθρώπινης κοινωνικής ζωής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει να γνωρίσουμε από την τοπική ιστορία, όχι μόνο το μοναδικό, το εξαιρετικό και το μνημειακό, αλλά ταυτόχρονα και το καθημερινό. Το μόχθο και τις λύσεις που έδωσαν για να επιβιώσουν οι άνθρωποι του παρελθόντος, τα μονοπάτια που έχουν χαράξει οι ίδιοι οι άνθρωποι που έχουν ζήσει σε αυτόν τον τόπο. Έτσι αποκτά κανείς σαφή γνώση των διαχρονικών προβλημάτων και ειδικών χαρακτηριστικών της πληθυσμιακής ομάδας, στην οποία ανήκει. Και όλο αυτό μπορεί να συμβάλει στην αυτοβελτίωση της κοινωνίας και στην ανάπτυξη πνεύματος ανοχής προς τον άλλο.  Εκτός αυτού, πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο θα ζωντανέψουν και θα τονωθούν οι τοπικές κοινότητες του Δήμου μας.

Μέσα από εισηγήσεις ερευνητών, καθηγητών αλλά και ανθρώπων που έχουν ζήσει από πολύ κοντά τον αγώνα και την αγωνία μέσα στα ορυχεία, εκθέσεις φωτογραφίας, εργαλείων και αντικειμένων καθημερινής χρήσης από την ζωή των μεταλλωρύχων και λιγνιτωρύχων από όλες τις περιοχές της Αττικής που λειτούργησαν μεταλλεία, λιγνιτωρυχεία και λατομεία, μουσικό θεματικό αφιέρωμα, προσεγγίζουμε την ιστορία του τόπου, μέσω αγνώστων για το πλατύ κοινό πτυχών της, με ιδιαίτερη, ωστόσο, σημασία τόσο για το παρελθόν, όσο για το παρόν, αλλά και το μέλλον.

 

Επισυνάπτεται το Πρόγραμμα:

 

Προσέλευση 11.00-11.15

11.15-11.45: Χαιρετισμοί

 • Πέτρου Φιλίππου, Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής
 • Δ. Λαμπαρού, Αντιδήμαρχος Παιδείας & Πολιτισμού
 • Χ.Α. Ευαγγελίου – Ρίζου, Πρόεδρος Δημοτικού Θεάτρου Μαραθώνα
 • Βάσω Κιούση, Διευθύντρια Ελληνικού Κέντρου Τέχνης & Πολιτισμού

 

Την ημερίδα συντονίζει η κα Χ.Α. Ευαγγελίου – Ρίζου, Πρόεδρος Δημοτικού Θεάτρου Μαραθώνα

 

11.45 -.13.00: Εισηγήσεις

 • Δημήτρης Μακρής, Συγγραφέας, Ερευνητής Τοπικής Ιστ6ορίας Ραφήνας Πικερμίου

«Τα Ορυχεία Αττικής».

 • Δημήτρης Λουκάς, Πρόεδρος Ορυκτολογικού Μουσείου Καμάριζας, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Λαυρεωτικής

«Τα Μεταλλεία της Αρχαίας Αττικής Μαρώνειας»

 • Κώστας Χαλέμος, Δημοσιογράφος

«Οι 20χρονοι αγώνες των ανθρακωρύχων της Καλογρέζας για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και δουλειάς»

 • Ζωή Γκοσμά-Καζαζάκη, D.E.A Ιστορίας-Λαογραφίας-Paris I Σορβόνης

«Τα Μεταλλεία Σιδήρου Γραμματικού»

 • Μουσικό πρόγραμμα από την μουσικό Νέλλη Ντόγκα στο πιάνο και το τραγούδι με την συμμετοχή των Κωνσταντίνα Μαθιουδάκη & Ξένια Βασιλάκη στο τραγούδι καθώς και από την Χορωδία «Φειδιππίδης» του Εξωραϊστικού Συλλόγου «Νέος Φειδιππίδης»

Παράλληλες  Παρουσιάσεις

 • Μικρή Έκθεση ορυκτών από το Ορυκτολογικό Μουσείο Καμάριζας
 • «Τα Μεταλλεία Λαυρίου Σήμερα» (Video)Κων/νος Καπέλλας, συλλέκτης 
 • «Τα Λιγνιτωρυχεία Διασταύρωσης Ραφήνας» (video) Δημ. Μακρής
 • Έκθεση φωτογραφίας Μεταλλείων Λαυρίου αρχείο Ν. Τσώνου και πολιτών Λαυρίου
 • Έκθεση Φωτογραφίας Λιγνιτωρυχείων Διασταύρωσης Ραφήνας αρχείο Δημ. Μακρή
 • Έκθεση εργαλείων –αντικειμένων καθημερινής χρήσης Λιγνιτωρυχείων Διασταύρωσης Ραφήνας αρχείο Δημ. Μακρή
 • Έκθεση φωτογραφίας και προβολή video Μεταλλείων Γραμματικού αρχείο Βασίλη Βασάλου
 • Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις με παραμυθοαφηγήσεις και δώρα για όλα τα παιδιά που μετέχουν των θεατρικών παιχνιδιών, σε Νέα Μάκρη, Μαραθώνα, Γραμματικό.

Έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα. Κάθε βήμα μας φέρνει κοντά σε έναν ακόμη στόχο. Ο μεγαλύτερος, ίσως, είναι να αγαπήσει ολοένα και περισσότερος κόσμος το Δημοτικό μας Θέατρο, ώστε οι πολίτες να βρουν διέξοδο στον ελεύθερο χρόνο τους και οι δημιουργικές δυνάμεις και ικανότητες του κόσμου να βρίσκουν τρόπους έκφρασης. Είμαστε εδώ για να καταγράφουμε, να ενισχύουμε, να προωθούμε, να διαδίδουμε, να στηρίζουμε, και κυρίως, να προστατεύουμε την παραγωγή των πολιτιστικών αγαθών των μελών της κοινωνίας μας. Πεποίθησή μας, ότι έτσι δημιουργείται μία αέναη ροή πολιτιστικής ιστορίας, ένα συνεχές ιστορικό αποτύπωμα, που θα κληρονομήσουν ως παρακαταθήκη οι νεότεροι.

Ευελπιστούμε να σας βρούμε αρωγούς στην προσπάθειά μας.

Η πρόεδρος

 

Χ. Α. Ευαγγελίου-ΡίζοΑθήνα, 14-6-2017