Τι ετοιμάζει το ΔΗ.ΘΕ.ΜΑ. το φετινό Καλοκαίρι; (Κεντρική Σκηνή)

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2021

ΛΟΥΙΤΖΙ ΠΙΡΑΝΤΕΛΛΟ – ΜΑΣΚΕΣ  ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

 

Ο Λουίτζι Πιραντέλλο ( νόμπελ λογοτεχνίας 1934 ) , πέρα από τα πολύ γνωστά θεατρικά έργα που έγραψε , έχει στο ενεργητικό του μια σειρά από καταπληκτικά μονόπρακτα ( η μέγγενη , ο Μπέλλα Βίτα , το πτυχίο , ο άλλος γιος , το πιθάρι κ.α  ), τα οποία άλλοτε έχουν δραματική και άλλοτε σκωπτική υφή . Είναι πλήρη έργα με τα νοήματά τους συμπυκνωμένα , τους διαλόγους πιο καίριους και την πλοκή πιο γρήγορη . Με την γνωστή του οξυδέρκεια αναπλάθει καθημερινές καταστάσεις που έχουν αποβάλει τον ρεαλιστικό τους χαρακτήρα και έχουν αναχθεί σε φιλοσοφικό καταστάλαγμα ζωής .

Η επιρροή που άσκησε στον Πιραντέλλο  η Ελλάδα και ο πολιτισμός της , ο κορυφαίος Ιταλός δραματουργός δηλώνει :  «την Ελλάδα την φέρω μέσα μου. Αυτής το πνεύμα φωτίζει τη σκέψη μου και παρηγορεί την ψυχή μου >>  .

Ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά αποφθέγματά του είναι : << Δεδομένη αλήθεια δεν υπάρχει . Η σημερινή αλήθεια , δεν είναι και αυριανή . Τίποτα δεν είναι αληθινό , αλλά γι’αυτό ακριβώς καθετί μπορεί να είναι αλήθεια , τη στιγμή που έχει κανείς την θέληση να το πιστέψει και την δύναμη να το επιβάλει >>.

 

 

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Έρση Βασιλικιώτη

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Νίκος Γκεσούλης

ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Ματίνα Γεωργά

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κων/νος Σκούντζος

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Κων/νος Σκούντζος

 

ΠΑΙΖΟΥΝ:

Βασιλοπούλου Βούλα , Βασιλόπουλος Σωτήρης , Γεραμάνης Βασίλης , Γκικοπούλου Γιώτα , Ιωάννου Αλεξάνδρα , Κάτσα Λιάνα , Κοντοθόδωρα Μαρία , Κοντοθόδωρα Νόνα , Κωσταρέλου Στεφανία , Μπελτοβά Ευπραξία , Παππάς Γιάννης , Σκούντζος Κων/νος , Σπανοπούλου Χάιδω , Τζενέτογλου Ρομύλος , Τσέκλημα Περιστέρα , Τσέλιου-Παππά Σωτηρία , Φίλιππας Χρήστος .